2015 m. spalio 18 d., sekmadienis

Naujausių dienų istorija

Na, kas gi įvyko paskutinėmis dienomis istoriško, pakeisiančio mūsų ateitį? Ogi žiniasklaida trimituoja, kad pagaliau pasirašėme sutartį dėl prisijungimo prie europinio dujotiekio. Galutinai atsiskirsime nuo Rusijos ir energetiškai tapsime  Europos dalimi. Taip, dabar elektra mums keliaus iš Švedijos, o dujos vamzdžiais pačią Prancūziją sieks! Puiku, nieko daugiau ir nepridursi.
Kaip pažymi prezidentė, išsipildys ilga Lietuvos svajonė išeiti iš rusiškos meškos glėbio. Bet ši taip lengvai nepasiduos ir mūsų ramybėj nepaliks.
Kalbu apie Rusijos televizines programas, labai dar mūsų tėvų kartos žiūrimas. Per interneto platybes tos šalies filmai, radijo laidos pasiekia ir jaunąją kartą. Nesu koks rusofobas ( ar tik šis terminas nebus pačių rusų politikų sugalvotas?), bet tikrai jų imperinis mentalitetas gali paveikti neigiamai visą postsovietinę erdvę, kur toji informacija kreipiama. Bandomas sudaryti įspūdis, kad vis tiek nieko gero šalys nepasiekė per tuos metus po SSRS ir komunistinių režimų Rytų Europoje žlugimo.
Iš tų rusiškų filmų labai gerai matosi ir blogieji žmonių įpročiai. Tarkime, labai dažnai rodo, kaip žmonės geria, tiesiog buteliais ir kibirais laka degtinę. Kiek galima, ką? Dar jų imperatorius, caras Petras I XVIII amžiaus pradžioje galvojo, kaip išgyvendinti savo žmonėse girtuoklystę. Panašu, kad per 300 metų niekas nepasikeitė, dabartinių valdančiųjų jinai net yra skatinama.
Taigi tokia ta Rusija. Ir puiku tikrai, kad nors Lietuvos energetika  bus nuo jos atsiribojusi.
Vis dėlto, man norėtųsi kada nors pačiam nuvykti į tą šalį, paalsuoti jos oru, pasigrožėti gamta. Ir ten yra daugybė gražių vietovių, be naftos ir dujų bazių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą