2015 m. spalio 18 d., sekmadienis

Apie išradimus ir išradėjus

Pakalbėkime apie pasaulio išradimus bei išradėjus. Daugybė jų buvo, aibė visko atrandama ir šiais laikais. Tokia jau žmogaus prigimtis vis ko nors ieškoti, atrasti, suprasti. Taip buvo nuo pačios senovės.
Mes dabar jau nepasakysime to šauniojo šumero vardo, kuris prieš 5000 metų išrado ratą. Kaip vėliau jo tautiečiai sugalvojo sustatyti dviem porom keturis ratus ir ant jų dėti pirmojo vežimo karkasą. Primityvus, bet vis dėlto tai juk jau buvo transportas! O kur dar žiedžiamasis ratas moliui (keramikos pradžia), laiko suskirstymas, kalendorius. Viskam, kas mums atrodo taip įprasta, natūralu ir nuobodu, pagrindus padėjo seneliai šumerai. Šlovė jiems! 
Vėliau, vis plėtojantis žmogaus interesams, vystėsi mokslai: architektūra, inžinerija, filosofija, matematika. Garsioji Pitagoro teorema buvo visos Antikos epochos pasididžiavimas.
Dar vėliau- heliocentrinė teorija, teleskopas, kraujo apytakos ratas (matote, kiek daug šio žodžio reikšmių), oro balionai, parašiutai, lėktuvai, kosminės raketos... Ir pagaliau prisikapstome iki dabarties, kai skverbiamasi į ląstelės, mažiausio atomo gelmę. Visokie nanorobotai greit sunkiausias žmonių ligas pagydys. Norėtųsi tuo tikėt.
Įdomu, kaip kitą epochą vadinsime? Dabar lyg yra postmodernizmas. Kas po jos seks, kokius išradimus tada darysime? Atrasime naują apgyvendintą planetą Visatoje? Tokia bus tik antroji po mūsiškės. Kažin ką panašaus astronomai savo Hablo teleskopu, rodos, jau įžiūri. Palinkėkime jiems kuo didžiausios sėkmės.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą