2016 m. vasario 25 d., ketvirtadienis

Apie muziką

Ar kada nors pamąstėte, kad dabartinę roko stiliaus muziką išgirdęs kompozitorius V.A. Mocartas pasibaisėjęs užsidengtų ausis ir leistųsi bėgti, kiek kojos neša? O mums ji patinka, atitinka mūsų laikų dvasią bei atmosferą. Taip pat patinka ir visokios save apdainuojančios "Supermergaitės". Irgi atspindi tam tikros visuomenės dalies lūkesčius, norus.
Taip, muzika užburia, pakeri. Net graikų mitų herojus Orfėjas išsivedė savo mylimąją iš Hado, mirusiųjų karalystės, užbūręs tenykščius sargus savo liutnios grojimu. Muzika kelia ir diskusijas. Tarkime, kasmet jos verda dėl "Eurovizijos" dainų konkurso. Lietuvai ten nesiseka. Kiekvieną kartą vis kas nors pakiša koją. Tai per silpni balsai, tai neoriginalūs pasirodymai, tai nevykusi atlikėjų apranga pasirodymų metu. Dar ir dabar mename garsiąją Aivaro kepurę arba "juodąją baleriną" Viliją.
Muzika, kaip, beje, ir kitos meno rūšys padeda ir vyraujančioms ideologijoms, valstybės santvarkoms. Tarkime, kažkada kompozitorius Juozas Talat- Kelpša parašė "Kantatą apie Staliną" ir už tai buvo apdovanotas premija. Aišku, įstatymų ir kodeksų kurti jam niekas neleido, kaip jau nepriklausomybės laikais kitam muzikos korifėjui Juliui Juzeliūnui.
Beveik kasmet anapilin palydime po garsų dainininką: J. Miščiukaitę, V. Kernagį, S. Povilaitį... Žmonės, nepraradę žmogiškumo, tikri menininkai. Telieka amžinai šviesus jų atminimas!
Daugiau kalbu apie dainininkus, nes juos geriau išmanau. Nepriklausomybės laikotarpis irgi išugdė visą gražų būrį muzikantų: A. Mamontovą su grupe "Fojė", jo dainos skamba dabartinių trisdešimtmečių ausyse, romantiškąjį R. Dambrauską, G. Paškevičių, Ariną, Nedą, saikingai išdidų R. Ciciną, skandalingąjį E. Dragūną... Taigi štai, kokia ta muzika galinga, kiek daug žmonių Lietuvoje bei užsienyje ji patraukia eiti jos keliu.
Na, o grįžtant atgal prie Mocarto ir dabartinio roko... Kiekvienam laikmečiui sava ir muzika. Jis nepaklausytų trankaus roko "gabalo", o mes vargiai beišsėdėtume, klausydamiesi jo koncertų fortepijonui. Reikia kažin ko šiuolaikiško, kad žmogus galėtų iškratyti iš savęs visas neigiamas emocijas, kad jos nepridarytų dar didesnės žalos. Anksčiau ir šokiai pagal muziką buvo įmantresni, o dabar tik užtenka pastrakalioti ir galvą pagal ritmą pakratyti, du pirštus viršun iškėlus. Progresas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą