2017 m. gegužės 22 d., pirmadienis

Pavasaris!

Gegužės mėnuo- pats šviesiausias visuose metuose, tikra priešingybė, antipodas jau mano šiame bloge aprašytam lapkričiui. Viskas žaliuoja, baltuoja... Taip, žinoma, retkarčiais suboluoja ir sniegas, bet jis greit ištirpsta, neatlaiko kasdien vis aukštyn kylančios, kaitrėjančios saulės spindulių. Nyksta bloga nuotaika žmonių galvose, išgaruoja visokios depresijos, organizmas ima gauti daugiau jam reikalingų vitaminų. Ir psichika darosi tvirtesnė, giedresnė. Beje, užsiminti šiek tiek apie ją šį kartą yra puiki proga. 1856 metų gegužės 6 dieną Freiberge (dab. Pryšboras Čekijoje) gimė psichiatras, psichologas, psichoanalizės pasaulyje pradininkas Zigmundas Froidas.
Stiprus ir tvirtas buvo senis. Senatvėje nuo didelio pomėgio rūkyti susirgo žandikaulio vėžiu, ištvėrė daugybę operacijų. Brrr, tikrai baisi ši liga, nežiūri žmonių amžiaus, griebia ir seną, ir jauną. ir dar visai mažą... Bet dėdulė Froidas sugebėjo su ja kovoti iki pat 1939 metų, kol nebeliko jėgų. Sugraužė fizinę sveikatą, tačiau nepalaužė aiškaus, blaivaus, analitinio proto.
Su paskutiniu teiginiu, aišku, būtų galima ginčytis, nes gerai žinoma, kad Froidas gyvenimo pabaigoje buvo pilnas fobijų ir baimių. Bet juk kiekvienas žmogus ko nors bijo, neturėdamas baimės jausmo jis prarastų savisaugos instinktą, lėktų stačia galva į degančią ugnį. Ir savaime aišku, kuo visa tai pasibaigtų.
Šnekėjo Froidas ir apie žmonių lytinį potraukį, vadinamąjį libido. Iš ten daugiausiai ir kildino visas psichikos problemas. Dėl to žiauriai susipyko su kitu psichiatru Karlu Gustavu Jungu, pastarasis jį laikė savo mokytoju. Taigi mokytojo ir mokinio keliai išsiskyrė, mokiniui ėmus plėtoti savas idėjas apie kolektyvinę sąmonę bei pasąmonę, atskirus žmonių temperamento tipus ir taip toliau. Mokinys juk ir turi pranokti mokytoją, va jums to akivaizdus pavyzdys!
Taip pat pavasarį, prieš 125 metus, 1892 metų balandžio 17 dieną Dievas tarė Lietuvai: "Tebūnie Šviesa!".. Juokauju, tiesiog tą dieną, Rietave, kunigaikščio Bogdano Oginskio dvare, įsižiebė pirmoji Lietuvoje elektros lemputė. Baigėsi, bent jau aristokratų dvaruose, vėliau Ažytėnų šviesuolio Mikalojaus Katkaus aprašytoji "Balanos gadynė". Tomo Edisono komercializuotas išradimas perskrido Atlantą ir įsikūrė lopinėlyje, Lietuva vadinamu. Nereikia nė aiškinti, koks svarbus šis įvykis, kad be tų palubėje kabančių daiktų ir apskritai be elektros šiuolaikinis lietuvis, kaip ir bet kuris kitas civilizuoto pasaulio atstovas savo gyvenimo nebeįsivaizduoja.
Pavasarį atgimsta visa gamta, gegužė yra jo apogėjus. Žmonių pasaulyje- panašiai. Lietuvoje štai, pavyzdžiui, 1920 metų gegužės 15 dieną pirmą kartą posėdžiavo Steigiamasis Seimas. O tolimojoje (sąlyginai) Pietų Afrikos Respublikoje 1994 metų gegužės 9-ąją išrinktas pirmasis juodaodis prezidentas Nelsonas Mandela. Pasibaigė ten engėjiška baltųjų rasės Apartheido politika juodaodžiams, afrikiečiai perėmė savo šalies valdymą į savo rankas.
Dar daug nesuminėjau, kas gegužį ir pavasarį įvyko, bet to turbūt nepavyktų ir į kelias storas knygas surašyti bei aprašyti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą